top of page

Július Barč-Ivan: Matka. Obnovená inscenácia slovenskej klasiky sa vracia do Divadla NA SKOK!

Updated: Jun 17

Príbeh milujúcej matky, ktorej láska a obetavosť je silnejšia ako smrť, patrí medzi vrcholné diela slovenskej medzivojnovej drámy. Každý nesie svoj kríž, ale ten jej je ťažší. Nie je jednoduché vidieť, čo prinesie budúcnosť. Matky sú všetky rovnaké. Chcú pre svoje deti to najlepšie - aj keby ich to malo stáť život. Slovenská klasika je v dnešnej dobe pomerne nedoceňovaná, avšak predostiera nadčasové problémy. Veríme, že toto naštudovanie vás znovu chytí za srdce. S potešením vás pozývame na obnovenú premiéru 14. júla 2024 o 19.00 hodine do  divadelnej sály domu kultúry v Raslaviciach.

Ako vznikla pôvodná inscenácia a aký bol jej dosah?

Pôvodná inscenácia z roku 2019 bola debutovým predstavením Divadla NA SKOK. Účinkovali v nej študenti Konzervatória Timonova 2 v Košiciach - moji spolužiaci z ročníka Petra Cibulu, ktorí sa výrazne pričinili o vývoj nášho súboru v našich začiatkoch. Zároveň išlo aj o moju režijnú prvotinu. Toto naštudovanie bolo medzi divákmi od začiatku veľmi obľúbené, o čom svedčia vypredané reprízy. Zožalo aj významné úspechy počínajúc Festivalom amatérskych divadiel v Košiciach. Získalo cenu za hereckú súhru na Celonárodnej prehliadke kresťanského divadla Gorazdov Močenok a prebojovalo sa postupovými kolami až na Scénickú žatvu v roku 2020, keď jeho životnosť narušil COVID.

Zábery z pôvodnej inscenácie (2019)

Čo Vás viedlo k obnovenému naštudovaniu? Aké sú zatiaľ vaše pocity zo skúšobného procesu?

"Počas prvého výstupu som mal zimomriavky a priznávam, že aj slzu v očiach. Timka nás úplne začarovala." (Martin Bašista, režisér inscenácie) Motiváciou obnoveného naštudovania je kombinácia osobnostného rastu a nostalgie. Počas tých piatich rokov sa v našom súbore vyprofilovala ideálna hlavná predstaviteľka: "V živote by som nepovedala, že dostanem takúto rolu. Som vďačná, že môžem hrať po boku svojho brata, ktorý mi bude hrať syna. Myslím si, že táto inscenácia nás ešte viac zblíži. Čím viac si tento príbeh na javisku zažívame, rastie náš adrenalín z výsledku. Snažím sa zo všetkých síl, aby to bolo čo najpravdivejšie podané.." (Timea Bučková, ktorá na pôvodnej premiére pomáhala ako kulisárka) ". Doposiaľ som v našom divadle hral zväčša kladné postavy. Je pre mňa výzva hľadať úplne iné výrazové prostriedky. Bude zaujímavé - pre divákov, ktorí ma poznajú - vidieť úplný opak mňa." (Martin Bučko, predstaviteľ Jana). Druhého zo synov hrá jeden z najnovších členov divadla Marián Mach: "Som šťastný, že som dostal rolu Paľa. Jeho povaha je veľmi mierna, ale potláča v sebe veľmi veľa. Teším sa, že to môžem uchopiť a stvárniť ho čo najlepšie. Bude to pre mna určite výzva, ktorá bude príjemná, pretože s každým kolegom v súbore sa mi veľmi dobre hrá a spolupracuje." Rovnako aj zvyšok nového obsadenia doslova dorástol do tohto diela. "Na premiére Matky som mala 10 rokov a úplne som sa do tohto predstavenia zamilovala, až natoľko, že si dodnes pamätám všetky texty. Obdivovala som všetkých hercov - Zuzku, Filipa, Lucku, Adama, ale nikdy by som nepovedala, že si v Matke sama zahrám." (Ema Bašistová, predstaviteľka Katy). V úlohe susedy Mary sa predstaví Katarína Kmecová, ktorú si môžete pamätať ako Máriu Stuart. "Je zaujímavé vcítiť sa do roly staršej ženy, vdovy a starostlivej matky. Je jasné, že roky životných skúseností sa za krátky skúšobný proces do hlavy naliať nedajú. Moja postava ma ozaj baví, prináša do deja odľahčenie, ale aj napriek tomu má veľa úprimných momentov, ktoré zamrazia."

Zábery zo skúšobného procesu k obnovenej premiére

V čom okrem obsadenia bude obnovená premiéra odlišná od pôvodného naštudovania? Zasahovali ste do niektorých zložiek predstavenia? Aké máte s predstavením ďalšie plány?

Určite to bude iný zážitok. Všetci sme jedineční, čiže jednotlivé výkony sú nanovo naštudované a prepracované. Režijný koncept ostal viac-menej nezmenený, i keď niektoré situácie majú nové čítanie. Samozrejme, scénografia prejde istými zmenami, a to hlavne mobiliár. Keďže technika napreduje, svietenie bude iné. Podstatnou zmenou budú nové kostýmy, keďže sme pôvodne hrali v originálnych kúskoch, ktoré si vážime a nechceme ich naďalej ničiť . Môžete sa tešiť na nové - obzvlášť na kostým Matky. Je dôležité mať v repertoári slovenskú klasiku. Medzi všetkými zahraničnými autormi je pre nás toto predstavenie istým pocitom domova, niečoho, čo je nám vlastné. Taktiež je mnoho festivalov zameraných práve na slovenskú tvorbu a my chceme radosť z tohto nádherne napísaného diela šíriť ďalej. Sledujte i naďalej našu stránku a čoskoro sa môžete tešiť na zábery z predstavenia!



Zábery z kostýmovej skúšky nového obsadenia (2024)


Tešíme sa na vašu účasť a veríme, že Matka v novom, domácom obsadení vo vás zanechá hlboký umelecký zážitok.


VSTUPENKY V PREDPREDAJI!

Vstupenky si môžete zakúpiť už teraz na 0907 619 969 alebo na www.naskok.sk

 

Zdroj: Kolektív Divadla NA SKOK

Foto: Veronika Šoltysová

 

Divadelný súbor NA SKOK

Toplianska 453/1, Raslavice 086 41

124 views0 comments

Comments


bottom of page